Prostaatklachten

 

Anatomie

De prostaat is een klier die zich onder de blaas bevindt en waar het bovenste deel van de plasbuis doorheen loopt. De prostaat produceert vocht dat belangrijk is voor de samenstelling van het zaad. 

 

 

Vergroot prostaat 

Als de prostaat bij het ouder worden groter wordt, kan deze de plasbuis wat dichtdrukken.

Prostaatklachten komen zowel bij jonge als bij oudere mannen voor.

Bij de meeste mannen zal er bij het ouder worden een goedaardige prostaatvergroting optreden (BPH). Hierdoor wordt de plasbuis die door de prostaat heen loopt enigzins nauwer, dit kan het plassen bemoeilijken. Er is dan vaak sprake van een slappere straal en het duurt langer voor de blaas leeg is. Een vergroot prostaat kan blaasirritatie oproepen. Dit uit zich in veelvuldige aandrang tot plassen overdag en/of s’nachts. 

 

 

Prostaatontsteking

Bij een prostaatontsteking kan er sprake zijn van een infectie die wordt veroorzaakt door bacteriën. Een acute prostaatontsteking wordt door de huisarts of specialist meestal behandeld met medicijnen. Chronische prostaatklachten zijn vooral een irritatie van de prostaat en veelal geen bacteriële infectie. Deze irritatie wordt meestal veroorzaakt door een combinatie van een te gespannen bekkenbodemspier en een verkeerde plastechniek.

Een prostaatontsteking geeft pijnklachten. Dit kan gepaard gaan met plasklachten, ontlastingsklachten en seksuele klachten.

 

 

Prostaatoperatie

Na een TURP-operatie of als de prostaat operatief is verwijderd (in geval van prostaatkanker) kunnen incontinentie klachten ontstaan bij opstaan, hoesten, sporten, tillen (stress incontinentie).

Vaak aandrang voelen (urgeklachten) komen veel voor. 

Bij een prostatectomie kunnen erectiestoornissen veroorzaakt worden door beschadiging van de zenuw. 

 

Tijdens het genezingsproces is het belangrijk om de bekkenbodemspier in een zo’n optimaal mogelijke conditie te krijgen en te trainen op kracht, uithoudingsvermogen, reactiesnelheid en ontspanning om zo ongewenst urineverlies te voorkomen. Het is wetenschappelijk bewezen dat bekkenfysiotherapie voor en na de operatie u herstel bevorderd.