Behandeling

Tijdens de behandeling kunnen wij gebruik maken van diverse behandelmogelijkheden.

 

Manuele therapie / Mobiliserende technieken

Manuele therapie richt zich op diagnostiek en behandeling van bewegingsbeperkingen van het lichaam in het algemeen en van de wervelkolom in het bijzonder. De effecten van manuele therapie zijn vaak meteen merkbaar middels meer bewegingsvrijheid en afname van pijn.

Tijdens de manueel therapeutische behandeling wordt gebruik gemaakt van specifieke losmaak technieken, mobilisaties eventueel aangevuld met manipulaties.

 

 

 

Medical Taping

Medical taping is een methode waarbij elastische tape gebruikt wordt om spieren in hun functie te ondersteunen of een te gespannen spier helpen te ontspannen. Het fijne van de elastische tape is dat het ondersteunt/ontlast, zonder daarbij de beweging te beperken. 

Het is een aanvulling op de fysiotherapie waarbij gebruik gemaakt word van aansturing of juist remming van bepaalde prikkels in het lichaam.

 

Triggerpointmassage 

Triggerpoints staan in de volksmond bekend als spierknopen. Het zijn eigenlijk zeer lokale verkrampingen in spieren waar als gevolg van een gebrek aan doorbloeding en zuurstof een overgevoelige plek ontstaat. 

 

Van buitenaf zijn deze spierknopen voelbaar als pijnlijke harde bobbeltjes of strengetjes. Triggerpoints kunnen in alle spieren in het lichaam ontstaan, maar altijd op vaste plaatsen. 

 

Elk triggerpoint heeft een specifiek pijnuitstralingsgebied dat in veel gevallen een ander gebied bestrijkt dan de plek van het triggerpoint zelf. Hierdoor kan het voorkomen dat uw therapeut een spier in uw bil behandelt, terwijl u dit in het been voelt.

 

Triggerpoint massages bevorderen ontspanning van spiervezels ter hoogte van het triggerpoint en verbeteren de doorbloeding. 

 

Dry needling

Dry Needling is een behandelmethode waarbij met een speciale dunne naald de kleine verhardingen/knoopjes in een spier worden aangeprikt. De dunne naald zorgt ervoor dat de spier kort aanspant en daarna ontspant. De verkramping wordt hiermee opgeheven, waardoor de pijn verdwijnt en de spier weer goed zijn werk kan doen. Dry Needling is een zeer veilige en zeer effectieve methode waar veel mensen baat bij hebben.

 

Oefentherapie

Oefentherapie kan zeer divers zijn. Oefentherapie is doormiddel van oefeningen de spieren van uw core versterken, de lichaamshouding verbeteren, gewrichten mobiliseren, de ademhaling verbeteren, circulatie bevorderen, het uithoudingsvermogen vergroten of lichaamsdelen ontspannen.

 

Echografie 

Echografie wordt onderzoekend en behandelend ingezet. We kunnen er bijvoorbeeld de stand van een stuitje mee beoordelen. Wijking van de buikspieren (diastase). Functie van stabiliserende buik en rugspieren onderzoeken op functioneren. 

Deze inhoud is niet opgeslagen

Daarnaast wordt het gebruikt om een indruk en inzicht te krijgen in het functioneren van buik- en bekkenbodemspieren en het geeft inzicht over de blaaslediging. 

Door samen op het scherm te kijken wordt het duidelijk of u de bekkenbodemspieren kan aan- en ontspannen. 

 

 

Bekkenfysiotherapie

Binnen de bekkenfysiotherapie wordt waar nodig in overleg met u gebruik gemaakt van andere behandelmogelijkheden om de klachten te verhelpen. 

 

Myofeedback 

Met myofeedback krijg je informatie over het aan- en ontspannen van de bekkenbodemspieren.

De spieractiviteit van de bekkenbodemspieren wordt gemeten via een probe (apparaatje) die tijdens de oefening in de vagina of anus geplaatst wordt. De activiteit wordt zichtbaar in een grafiek op het scherm. 

 

Elektrostimulatie/TENS

Er kunnen verschillende redenen zijn om elektrostimulatie te gebruiken.

De meest gebruikte redenen zijn:

  • Een niet functionerende bekkenbodemspier
  • Een overactieve blaas 
  • Te hoge spierspanning
  • Pijnklachten