Wat gebeurt er in de zwangerschap?

Veel vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap of na de bevalling te maken met klachten rondom het bekken, in de lage rug en benen. Meestal verdwijnen deze klachten na de bevalling, soms blijven ze langer bestaan. 

 

Tijdens de zwangerschap ontstaat er onder invloed van zwangerschapshormonen verweking in het gehele lichaam. Dit is functioneel, want zo kan je bekken tijdens de bevalling iets bewegen waardoor je kindje door je bekken geboren kan worden. 

 


 

Dit is dus een natuurlijk proces.  Je wordt iets leniger in je gewrichten. De verweking kan zorgen voor een disbalans in je lijf waardoor er wringing in 1 of meerdere gewrichten onstaat met daarbij compensatie vanuit omliggende spieren. 

Het kan klachten geven in je lage rug, heupen, bekken, schaambeen, benen, liezen. Waardoor je moeite kan krijgen met dagelijkse activiteiten als lopen, traplopen, omdraaien op bed, opstaan.

 

Bekkenpijnklachten zijn meestal niet continu aanwezig maar treden op na (te) lang aanhouden van een houding of beweging zoals staan, lopen en zitten. Andere kenmerken van bekkenpijn zijn startpijn en napijn. 

Klachten hoef je zeker niet te accepteren. In veel gevallen kunnen wij je helpen de klachten te verminderen en/of onder controle te krijgen. 

Verder kunnen er tijdens of na de zwangerschap problemen ontstaan op het gebied van plassen en ontlasten. In veel gevallen zijn de klachten terug te voeren op het niet goed functioneren van de bekkenbodemspieren en daar is ook iets aan te doen.

 

Kortom: Blijf niet lopen met klachten!